Uitleg over Objectieven

Uitleg over Objectieven

In deze blog leggen wij u alles uit over cameralenzen / objectieven. Hierbij gaan we eerst in op de meest belangrijkste eigenschappen waarop u de verschillen in objectieven kunt vergelijken. Om de uitleg makkelijker leesbaar te maken wij gebruik van de term 'objectieven' in plaats van cameralenzen.

LensvattingBrandpuntsafstandDiafragmaAutofocusBeeldstabilisatieGlaselementen

Lensvatting

Elk objectief is gemaakt voor één specifieke lensvatting. Dit bekent dat bijvoorbeeld de 'Tamron SP 10-24mm F/3.5-4.5 Di II Pentax K' gemaakt is voor alle camera's met een Pentax K vatting. De vatting is het achterste gedeelde van de lens, waarmee u de lens koppelt aan uw camera. Per merk wordt er gebruik gemaakt van andere contactpunten en een ander sluitingssysteem. Het is dus niet mogelijk om een Pentax K objectief te bevestigen op een Canon body. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een mount adapter. Ook zijn er diverse merken welke gebruik maken van meerdere lensvattingen. Zo heeft Canon drie type lensvattingen, namelijk: EF, EF-S en EF-M. Deze objectieven zijn niet uitwisselbaar.

Brandpuntsafstand

Het brandpuntsafstand van een objectief wordt aangeduid in millimeters en staat voor de afstand tussen het frontelement van de lens en het brandpunt element. In de onderstaande afbeelding is te zien hoe het aantal millimeters zich verhoudt tot de hoek van de lens. Des te kleiner/minder de brandpuntsafstand is, des te breder het de hoek van de foto wordt. Over het algemeen geldt dat wanneer het objectiefdiameter kleiner is dan 20mm, het om een groothoeklens gaat. 

3 January 2012, MrSpyDoS

Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/

File:Photo_lenses_with_a_focal_length_and_angle.png

Diafragma

Het diafragma wordt veelal aangeduid met de letter 'f' waarop daarna het getal volgt. Dit getal staat voor de grootte van de lensopening. Het maximale diafragma staat altijd in de naam van het objectief vermeld. Zoals eerder bij het voobeeld van de 'Tamron SP 10-24mm F/3.5-4.5 Di II Pentax K' betekent dit dat het maximale diafragma bij 10mm F/3.5 is en bij 24mm F/4.5. Des te groter het diafragma, des te meer licht er door de lens heen zal vallen. Dit maakt dan objectieven met een groot diafragma vaak ook prijziger zijn dan objectieven met een kleiner diafragma.

Scherptediepte

Ook kan u met het diafragma een verschil in scherpte aanbrengen op uw foto's. Hierbij kunt u het onderwerp in de foto scherp krijgen en de achtergrond wazig.

Autofocus

Scherpstellen kan op verschillende manieren. Zo is het vaak mogelijk om te kiezen voor automatisch scherpstellen of handmatig. Een voordeel van handmatig scherpstellen is dat u zelf kunt bepalen waar u de focus op wilt leggen. Bij automatisch scherpstellen bepaald de camera zelf wat het onderwerp van uw foto is en stelt hij zich daar op scherp.

Beeldstabilisatie

Om trillingen in uw foto te reduceren beschikken camera's en/of objectieven vaak over beeldstabilisatie. Het verschilt per merk of de beeldstabilisatie zich in het objectief bevindt, of dat deze in de body van de camera is verwerkt. 

Glaselementen

Bij hogere kwaliteit lenzen wordt vaak vermeld hoeveel en wat voor glaselementen er in het objectief zitten.