Uitleg over verrekijkers

Uitleg over verrekijkers

Er zijn nogal wat begrippen en waardes over verrekijkers. Welke typen zijn er? Wat betekenen al die termen. In deze uitleg over verrekijker proberen we het allemaal wat duidelijker te maken. 

Er zijn vele typen verrekijkers. De meeste verrekijkers zijn binoculaire verrekijkers. Deze verrekijkers hebben twee gelijke optische systemen naast elkaar. Hier kun je dus met twee ogen door kijken. Daarnaast heb je monoculaire verrekijkers. Deze verrekijkers hebben één optisch systeem.Welke typen verrekijkers zijn er? Een verrekijker bestaat normaal gesproken uit een objectief en een oculair en zijn voorzien van een stelsel van prisma's om het beeld rechtop te zetten (een astronomische telescoop zonder deze prisma's geeft een omgekeerd beeld). Een verrekijker wordt daarom ook wel prismakijker genoemd.

Dakkant verrekijker

Bij dakkant verrekijkers zijn de dakkantprisma's (ook wel pentaprisma's genoemd) achter elkaar geplaatst. Het licht gaat bijna in een lineare lijn door de verrekijker heen. Hierdoor kan dit type kijker compacter van formaat zijn.

Porro verrekijker

Bij een porro-kijker wordt het beeld getransporteerd via een N-vormige knik, waarbij de prisma's en het objectief en oculair niet recht tegenoverelkaar staan, vandaar dat dit type over het algemeen breder is dan de dakkantkijker. Voordeel van deze opstelling is dat verrekijkers met een porroprisma wat meer diepteperceptie bieden.

De volledige verrekijker-uitleg vindt u op www.VerrekijkerShop.nl