Uitleg over warmtebeeldcamera's

Uitleg over warmtebeeldcamera's

Een warmtebeeldcamera is een camera die beelden waarneemt in het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum. Om die reden wordt een warmtebeeldcamera ook wel infraroodcamera genoemd. De camera visualiseert deze warmte door middel van kleuren welke voor ons als mens wel zichtbaar zijn.

Voor vele diverse doeleinden kan het gebruik van een warmtebeeldcamera een goede toevoeging zijn. Zo kan men bij landschapsfotografie door lichte nevel heen fotograferen die bij de golflengten van zichtbaar licht ondoordringbaar lijkt; bij nog grotere golflengten kan men de uitgezonden warmtestraling van levende wezens en automotoren detecteren. Men kan ook 's nachts of in het duister fotograferen, eventueel met gebruik van een infrarode lichtbron, die een voor de camera wel, maar voor de ogen van de gefotografeerden niet zichtbaar licht uitstraalt, zodat de gefotografeerde personen of dieren zich onbespied wanen.

Beelden gemaakt met een warmtebeeldcamera bevatten doorgaans een enkel kleurkanaal omdat de sensor verschillende infrarood golflengten niet kan onderscheiden. Soms worden deze beelden bewerkt en ingekleurd. Deze fictieve kleuren dienen om het beeld te verduidelijken, maar hebben eigenlijk niets met de werkelijkheid te maken.

Flir Warmtebeeldcamera's

Één van de nu meest bekende en best presterende merken op het gebied van warmtebeeldapparatuur is Flir. Zij produceren vele verschillende warmtebeeldcamera's, zo kunt u de Scout TK vanuit één hand als monculair gebruiken en warmte vastleggen tot 100 meter afstand; met de Scout III 320 tot 550 meter afstand meten; en met de Scion PTM366 tot maarliefst 1300 meter.

Aanbod van Flir bekijken