Welk type camera past bij mij?

Welk type camera past bij mij?

Om het grote aanbod aan camera's een beetje overzichtelijk en begrijpelijk te maken, hebben wij voor u een 3-stappen plan opgesteld. Hierin bespreken wij de drie meest gangbare model camera's. Mocht u aan de hand van dit stappenplan nog vragen hebben, wij voorzien u graag van een passend vrijblijvend advies.

1. Welk soort camera

Iedere camera heeft zijn voordelen en daarom is het belangrijk om te weten wat je precies met de camera wilt gaan doen. Ben je van plan om te gaan vloggen? Een kantelbaar scherm helpt bij het creëren van een goede compositie. Op vakantie zal je meer profijt hebben van een camera met een hoge zoomfactor en portretfoto’s spreken meer aan wanneer een camera in staat is een goede scherptediepte te creëren. Denk ook aan de manier waarop je de foto’s wilt delen. Wifi , NFC en Bluetooth zijn draadloze mogelijkheden om te delen die gebruikt worden bij alle soorten camera’s. Als voor jezelf duidelijk is wat je precies wilt fotograferen en/of filmen wordt het tijd om je meer te verdiepen in het type camera’s waarmee dit moet gebeuren.

Compactcamera

Sony compactcamera

Compactcamera’s zijn klein en licht, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Dit maakt ze zeer geschikt voor de amateurfotograaf die de kwaliteit van smartphonefoto’s niet bij zijn of haar ambities vindt passen. Compactcamera’s hebben een vaste lens met een groot zoombereik, maar ook een kleinere sensor dan een systeem- of spiegelreflexcamera. De compactcamera’s met grotere 1-inch sensoren zijn bedoeld voor fotografen die alsnog niet te veel willen inleveren op kwaliteit.

Plus- en minpunten

feecms_x_x_x Relatief licht en klein format

feecms_x_x_x Scherpere en mooiere foto's dan een smartphone

feecms_x_x_x Vaak voorzien van een kantelbaar scherm

feecms_x_x_x Compacte sensor levert kwaliteit in

Systeemcamera

Een systeemcamera is een kruising tussen een compact- en een spiegelreflexcamera. De systeemcamera heeft geen spiegelmechanisme, waardoor de behuizing kleiner kan zijn dan een spiegelreflex, maar wel voorzien is van veel instelmogelijkheden en verwisselbare lenzen voor verschillende soorten fotografie. De sensor is groter dan die van een compactcamera, hetgeen je vaak terugziet in de kwaliteit. Ook stelt een systeemcamera snel scherp, waardoor je minder momenten zult missen.

Plus- en minpunten

feecms_x_x_x Lenzen / objectieven zijn verwisselbaar

feecms_x_x_x Grotere sensor dan compactcamera

feecms_x_x_x Relatief goede prestaties in donkere omgeving

feecms_x_x_x Handzaam en relatief licht

feecms_x_x_x Niet altijd een elektronische zoeker

Spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera beschikt over een opklapbare spiegel. Deze techniek zorgt ervoor dat er bijna geen vertraging zit tussen het moment van afdrukken en het moment van vastleggen. Een spiegelreflexcamera reageert direct en laat je geen moment missen, zeker met de snelle scherpsteltechnieken van tegenwoordig. Dankzij de vele instelmogelijkheden, grote sensor en rits aan kwaliteitslenzen streef je met een spiegelreflexcamera de hoogste kwaliteit na. Dit zal je met name terugzien in de scherpte en het contrast van de foto.

Plus- en minpunten

feecms_x_x_x Geen vertraging bij het nemen van foto's

feecms_x_x_x Zeer snel autofoccusen

feecms_x_x_x Veel instelmogelijkheden

feecms_x_x_x Voorzien van vele objectieven en accessoires

feecms_x_x_x Relatief forse en zware camera

2. Belangrijke verschillen

Tussen de verschillende soorten camera's kunnen globaal een aantal verschillen geconstateerd worden.

Sensorgrootte

Elke camera-body beschikt vanzelfsprekend over een sensor voor het opvangen van het licht. In principe geldt hierbij, des te groter deze sensor is, des te meer licht de camera opvangt. 

sensor vergelijking

In de bovenstaande afbeelding zijn de verschillende sensorgroottes te vinden. Enkele hiervan zullen u wellicht bekend voorkomen, zoals 4/3 van Olympus en Panasonic; Full Frame en APS-C van onder andere de spiegelreflexcamera's van Nikon, Canon en Pentax; en de 1" sensoren van de compactcamera's van Sony, Panasonic en meer. Elk merk heeft verschillende series aan camera's met verschillende sensorgroottes. Deze sensorgrootte staat ook altijd bij het product vermeld.

Cropfactor

Samenhangend aan de sensorgrootte is de cropfactor. Des te kleiner de sensor wordt, des te groter de cropfactor wordt. De cropfactor duid aan in welke mate de sensor van de camera groter of kleiner is dan een 35mm negatief. Stel dat u een 55mm objectief op een 1" systeemcamera van Sony bevestigd, komt dit overeen met een brandpuntsafstand van 149mm.