Camera Filters | Uitleg & Advies

Camera Filters | Uitleg & Advies

In deze blog leggen wij u alles uit over waar u camera filters voor kunt gebruiken en welk effect deze filters hebben. Deze blog is opgebouwd op basis van wat u wilt bereiken met uw foto. 

UV FiltersGrijsfiltersPolarisatiefiltersProtectfiltersKleurverloopfiltersSterfilters

UV Filters

  • UV filters blokkeren de onzichtbare, vaak onscherpte veroorzakende, ultraviolette stralen. Daarnaast verbetert het filter de kleurweergave en verhoogt de filter het contrast. Het kleurloze UV filter heeft géén invloed voor de lichtdoorlating en kan dus altijd, ook ter protectie, op het objectief blijven zitten. Daardoor kan het filter ook uitstekend dienen als bescherming voor de lens. Het oppervlak van het filter is veelal van krasbestendiger en harder materiaal dan het objectiefoppervlak. Hierdoor zal er de lens onder andere tijdens het poetsen minder snel beschadigen. Het beste kunt u kiezen voor een filter waarvan de kwaliteit past bij de kwaliteit van het objectief. Want ook in filters is er een duidelijk prijsverschil en daarbij horende kwaliteit. Wij hebben alle UV filters op een rij gezet waarbij u kunt filteren op het objectiefdiameter (in mm) van uw lens.

UV Filters bekijken

Grijsfilters

Een goed grijsfilter, ook wel ND Filter genoemd, is een welkome aanvulling voor in uw fototas. Door gebruik te maken van een grijsfilter wordt de totale lichtintensiteit wordt teruggebracht. Wanneer het filter van goede kwaliteit is zal dit geen invloed hebben op de kleurweergave. Met bijvoorbeeld een ND102 filter wordt de lichtwaarde met 2 stops teruggebracht. De sluitertijd van bijv. 1/500 wordt dan 1/125. Hiermee kunt u toch met een volledige lensopening gaan fotograferen, zodat u portretten los komen van de achtergrond. Ook kunt u hierdoor bij daglicht gaan inflitsen omdat hierdoor uw flitser wel binnen de synchronisatietijd van uw camera afgaat. U kunt echter ook een grijsfilter gebruiken om een lange sluitertijd in te stellen, waardoor u bijvoorbeeld het water als een mooie waas weer kunt geven. Zoals te zien is in de afbeelding hiernaast.

Grijsfilters bekijken

Polarisatiefilters

Polarisatiefilters zijn erg populair omdat je er veel verschillende dingen mee kunt doen: het reduceren van reflecties, het verbeteren van je luchten op foto’s en een beter contrast en betere kleurweergave in het algemeen.

Polarisatiefilters bekijken

Protectfilters

Opvulling..

Protectfilters bekijken

Kleurverloopfilters

Opvulling..

Kleurverloopfilters bekijken

Sterfilters

Opvulling..

Sterfilters bekijken